Een VCA cursus, voor wie is het aan te raden?

Geplaatst op

Wat is VCA

VCA is de afkorting voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. De VCA bestaat sinds 1994 en is de landelijke standaard op het gebied van veiligheidsregels voor de gezondheid, milieueisen, werk en werkplaatsen. Het doel van de VCA is een veilige werkomgeving en het terugdringen van werkgerelateerde ongevallen. Een bedrijf kan zijn medewerkers op drie niveaus certificeren.

  • VCA* is de basisopleiding.
  • VCA** is geschikt voor hoofdaannemers van bedrijven met minimaal 35 operationeel inzetbare personeelsleden.
  • VCA*** is specifiek bedoeld voor bedrijven werkzaam voor de petrochemische industrie.

Voor wie zijn VCA papieren aan te raden?

Het VCA certificaat is bedoeld voor medewerkers en bedrijven die tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden te maken krijgen met een verhoogd veiligheidsrisico. Bekende voorbeelden zijn bouwplaatsen, fabrieken, werkplaatsen, de transportsector, inspectie gevaarlijke stoffen en industriële reiniging. Door de opleiding is de werknemer op de hoogte van de belangrijkste wettelijke eisen zoals de Arbowet. Het is alle bedrijven toegestaan om hun personeel een VCA** opleiding te laten volgen, ook als er geen 35 operationeel inzetbare medewerkers actief zijn. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van tien jaar. Daarna moet de medewerker opnieuw de cursus volgen. Hier lees je meer informatie over het certificaat. Wil jij voor het certificaat gaan? Schrijf je dan in bij Kap Opleidingen.

Is VCA verplicht?

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is de VCA niet verplicht. Een goede werkgever zal zijn werknemers om veiligheidsredenen wel de cursus aanbieden. Op dit moment zijn in Nederland ruim 15.000 bedrijven en 1.5 miljoen medewerkers gecertificeerd. Een opdrachtgever kan aan de aannemer eisen dat hun medewerkers een VCA in hun bezit hebben. Een opdrachtgever is zelf niet verplicht om het certificaat in zijn bezit te hebben. Medewerkers en stagiaires van een gecertificeerd bedrijf zijn wel verplicht om de opleiding basisveiligheid-VCA te volgen als ze langer in dienst zijn dan 3 maanden. Om het kennisniveau tijdens de 10 jaar geldigheid te waarborgen zijn er regelmatig opfris- en bijscholingsbijeenkomsten door het gehele land.

Gerelateerde berichten

Over ons

We helpen je op weg in zakelijke wereld van Friesland. Lees onze blogs, daar gaan we je zeker mee inspireren.

Contactgegevens

Via info @ cursusofficefriesland.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

© 2024 Alle rechten voorbehouden