Het speciaal onderwijs heeft bijzondere vacatures

Geplaatst op

Speciaal onderwijs vacatures zijn niet één op één te vereenzelvigen met vacatures voor het reguliere basisonderwijs. Om binnen het speciaal onderwijs aan de slag te gaan heb je minimaal een PABO opleiding op HBO niveau nodig. Daarnaast vragen veel speciaal onderwijs instellingen om een aanvullende master ‘Special Educational Needs’. Deze master behaal je tevens op een hogeschool. Binnen het speciaal onderwijs heb je SBO (Speciaal Basis Onderwijs) en VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs). In dit artikel lees je over de verschillen tussen – en kenmerken van – SO en VSO. Daarnaast lees je over de bijzondere vacatures die het speciaal onderwijs biedt.

Speciaal onderwijs vacatures op het SBO

Het SBO is (evenals het VSO) ingedeeld in verschillende groepen, die ook wel clusters worden genoemd. Op een SBO school zitten kinderen met uiteenlopende problematiek. Sommige kinderen zijn meervoudig gehandicapt, anderen hebben ‘alleen’ een lichamelijk of ‘alleen’ een verstandelijke handicap en sommigen hebben leer- of gedragsproblemen. Omdat deze groepen een uiteenlopende aanpak nodig hebben zitten de kinderen verdeeld in één van de vier clusters. In speciaal onderwijs vacatures wordt altijd gevraagd naar specialistische vaardigheden van docenten. Ook is het belangrijk dat je als docent in het speciaal onderwijs extra geduldig bent en om kunt gaan met de problematiek die kinderen mee de klas in nemen.

Verder leren na het SBO


Als een leerling het SBO heeft afgerond, gaat hij of zij door naar het VSO – het voortgezet speciaal onderwijs. Op VSO scholen wordt veel rekening gehouden met de individuele mogelijkheden en beperkingen van leerlingen. Een leerling kan aan het einde van de VSO soms gewoon voldoen aan dezelfde eindtermen als in het reguliere voortgezet onderwijs. Er is echter vaak wat meer tijd en een andere aanpak voor dit resultaat nodig. Zo zitten er op VSO minder leerlingen in een klas en werken er gespecialiseerde docenten.

Werken als klasse assistent op het SBO of het VSO


In het speciaal onderwijs wordt vaker gebruik gemaakt van klassenassistenten dan in regulier onderwijs. Dit komt doordat de leerlingen binnen het speciaal onderwijs meer ondersteuning nodig hebben die een docent in zijn of haar eentje vaak niet kan bieden. Als klasse assistent ben je dus onmisbaar voor een werkbare situatie in de klas. Eén van de meest geplaatste speciaal onderwijs vacatures is dus ook klasse assistent.

Gerelateerde berichten

Over ons

We helpen je op weg in zakelijke wereld van Friesland. Lees onze blogs, daar gaan we je zeker mee inspireren.

Contactgegevens

Via info @ cursusofficefriesland.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

© 2024 Alle rechten voorbehouden