Hoe je met minder risico een bedrijf draaiende houdt

Geplaatst op

Als je als ondernemer niet in het diepe durft te springen, met andere woorden geen risico´s durft te nemen, dan is het bijna onmogelijk om een succesvol bedrijf op te richten en draaiende te houden. Natuurlijk zijn er wel allerlei manieren hoe je dit risico zo klein mogelijk kunt houden. Lees snel verder in dit artikel om erachter te komen wat dat dan voor manieren zijn! 

Richt een bv op

Het is slim om te overwegen of een bv niets voor je is. Deze rechtspersoon (die in plaats van jouw natuurlijke persoon in de boeken komt te staan) zal je privé vermogen beschermen wanneer het zo mocht zijn dat je bedrijf (je hoopt het natuurlijk niet!) ooit in financiële problemen komt en failliet gaat. Dan is de bv aansprakelijk voor de schulden. Schuldeisers kunnen dan niet aan je eigen vermogen knabbelen. Het is ook nog mogelijk om je zakelijk vermogen meer veilig te stellen, door bijvoorbeeld een holdingstructuur op te richten. Wat is dat nu weer? Nou dat zijn een of meerdere werkbv´s die ´hangen´ onder een hoofdbv.  Wanneer je je belangrijkste kapitaal onderbrengt in de hoofdbv, zoals panden en geldsommen, dan kunnen schuldeisers niet aan dat vermogen zitten wanneer een werkbv omvalt. We noemen het werkbv´s omdat je daarmee handelt en risico´s neemt. Het geld wat daarin zit, is bij een faillissement wel vorderbaar door schuldeisers. Dus hoe minder er aan vermogen in een werkbv zit, hoe beter het voor jou is als deze om zou vallen. Je

kunt zeggen:  hoe vertikaler de structuur, hoe veiliger je vermogen aan de top zit. 

Factoring

Een andere risico voor ondernemers is dat klanten niet of te laat betalen. Dit is hinderlijk en soms ronduit desastreus, omdat je dan gewoon als ondernemer uiteindelijk, wanneer de wanbetalers oplopen (in het slechtste geval, wat niet altijd voorkomt natuurlijk), vastloopt met je bedrijf. Factoring is een mogelijkheid om van een factoringbedrijf direct het verschuldigde bedrag van de klant overgemaakt te krijgen. Daar gaat dan wel een fee voor dit bedrijf vanaf. Zo koop je het risico af, want dat draagt het factoringbedrijf. Een slimme manier van zaken doen. In sommige gesubsidieerde instellingen als theaters zal je factoring  bij creatieve ondernemers misschien niet zo snel tegenkomen, maar het is wel een ´ondernemingsmethodiek´ die je in je achterhoofd kunt houden, als je in deze branche werkzaam bent. Blijf ons volgen voor meer handige tips uit de wereld van kunsten, design en cultureel ondernemen. We are the creative city!

Gerelateerde berichten

Over ons

We helpen je op weg in zakelijke wereld van Friesland. Lees onze blogs, daar gaan we je zeker mee inspireren.

Contactgegevens

Via info @ cursusofficefriesland.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

© 2024 Alle rechten voorbehouden