Verwelkom een expat binnen jouw bedrijf

Geplaatst op

Tegenwoordig is het veel eenvoudiger om contact te leggen met bedrijven in het buitenland. Maar ook de arbeidsmarkt lijkt te internationaliseren; steeds meer buitenlandse werknemers komen naar Nederland toe om hier aan de slag te gaan. Meer dan 40 procent van de Nederlandse bedrijven heeft tegenwoordig een buitenlandse werknemer in dienst. Sommige werknemers hebben de intentie om zich in Nederland te vestigen, maar ook zien we steeds vaker dat bedrijven een expat inhuren.   

Het belang van een expat

Veel bedrijven verwelkomen een expat in hun bedrijf, omdat deze persoon bepaalde benodigde kennis heeft. Dit kan gaan om het opzetten van een nieuwe afdeling, of om een groot project waarbij de moedertaal van de expat benodigd is. Dit is tegelijkertijd voor het bedrijf zelf weer een mogelijkheid om nieuwe banen te creëren.

Wennen aan de Nederlandse taal

Expats vestigen zich vaak tijdelijk in Amsterdam. Niet alleen omdat hier de meeste grootste bedrijven zitten, maar ook omdat hier veel in de Engelse taal gesproken wordt. Maar uit buiten de Randstad is er behoefte aan expats. In dit geval is het verstandig als de expat de basis van de Nederlandse taal leert om zich ook te kunnen redden buiten werktijd. Bijvoorbeeld in restaurants of in de supermarkt. In dit geval is het mogelijk om deze persoon een cursus correct Nederlands leren bij Babel aan te bieden. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor hoger opgeleide nieuwe Nederlanders die de taal nog onder de knie moeten krijgen. Echter is het ook mogelijk om werknemers die behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van spelling en grammatica deze cursus te laten volgen.

Warm welkom

Om te zorgen dat de expat zich welkom voelt binnen jouw bedrijf en zich voor langere tijd aan jouw bedrijf wil binden, is het wel zo prettig dat je zorgt voor een warm welkom. Bied deze persoon genoeg begeleiding tijdens werktijd en houd regelmatig een evaluatie hoe alles gaat om het welzijn in de gaten te houden. Want vergeet niet, de (tijdelijke) verhuizing betekent ook een grote verandering van omgeving. Niet alleen voor de expat, maar ook als hij of zij de rest van het gezin mee heeft genomen. Betrek de nieuwe collega dan ook bij activiteiten buiten het werk, bijvoorbeeld als jullie samen een drankje gaan drinken in de kroeg na werktijd. Op deze manier leert iedereen de nieuwe collega beter kennen op een ontspannen manier.

Gerelateerde berichten

Over ons

We helpen je op weg in zakelijke wereld van Friesland. Lees onze blogs, daar gaan we je zeker mee inspireren.

Contactgegevens

Via info @ cursusofficefriesland.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

© 2024 Alle rechten voorbehouden