Wat is een ERP-systeem? Een korte introductie

Geplaatst op

Ondernemers zijn gebaad bij een systeem dat vlekkeloos werkt, weinig updates nodig heeft en garant staat voor een goede communicatie. Het moet makkelijk zijn om informatie uit het systeem op te vragen. Het gehele bedrijf moet beschikken over dezelfde informatie en er mag geen twijfel bestaan dat die informatie correctie is. Wat is een ERP? Dat is de vraag die centraal staat in deze blog.

Garantie

ERP is een afkorting die staat voor enterprise resource management, wat zoveel betekent als de coördinatie van de bedrijfsprocessen. Het is een systeem dat garandeert dat de data waarmee je als ondernemer werkt, correct is (indien correct ingevoerd) en door het gehele bedrijf opvraagbaar.

Voordeel van ERP

Een voordeel van ERP is dat je nooit dubbele data hebt, doordat je bijvoorbeeld werkt met verschillende applicaties. Bij een ERP-systeem werk je uit een database. Een ander voordeel van ERP is dat je met een softwareontwikkelaar te maken hebt. Dat scheelt een boel tijd in de communicatie tussen jou en de ontwikkelaar, dat is handig wanneer er iets aan het systeem aangepast moet worden.

Een systeem met gepersonaliseerde modules

Het is met een ERP-systeem heel goed mogelijk om voor elke afdeling van het bedrijf verschillende gepersonaliseerde modules te ontwikkelen. Niet elke afdeling behoeft dezelfde mogelijkheden van het systeem te benutten. Daarnaast is het ook mogelijk om autorisaties voor bepaalde afdelingen of medewerkers in te stellen.

Efficiënt werken

Met een ERP is het mogelijk om de verschillende afdelingen binnen het bedrijf efficiënt met elkaar samen te laten werken. Een voorbeeld kan dat verduidelijken: wanneer de verkoopafdeling veel van een soort product verkoopt en de voorraad hierdoor aangevuld moet worden, dan krijgt de inkoopafdeling via het ERP-systeem direct een melding dat er een bestelling gedaan moet worden. Wanneer je zou werken met verschillende systemen dan zou het mogelijk zo kunnen zijn dat het signaal niet doorkomt. Waardoor er wellicht bij een volgende klant die een aankoop wil doen, een tekort in de voorraad is. Ook wanneer er menselijk handelen nodig is om het signaal door te geven, van de ene applicatie naar de andere, omdat deze software bijvoorbeeld niet gekoppeld is, dan ontstaat er ook het probleem van het tekort in het verkoopmagazijn.

Datacorruptie

Wanneer je werkt met meerdere systemen die ontwikkeld zijn door verschillende ontwikkelaars, dan heb je kans dat deze systemen (applicaties) gebruik maken van verschillende bestandsformats. Met het converteren van het ene bestandsformat naar het andere, kan datacorruptie optreden, waarbij een deel van de data niet goed vertaald wordt, waardoor er data weg kan vallen. Datacorruptie wil je herstellen, herstellen is een taak, taken kosten tijd en tijd is geld. Het voordeel van ERP is dat er gewerkt wordt met een bestandstype, dat is efficiënt en betrouwbaar.

Monitoring

Doordat alle bedrijfsprocessen zich afspelen in een systeem, is het gemakkelijk om een overzicht van alle processen in termen van data te genereren. Dit maakt het makkelijk om te monitoren hoe het bedrijf functioneert. Managers zijn doorgaans blij met een ERP-systeem, omdat ze een helder overzicht kunnen genereren van de verschillende processen en deze zo gemakkelijk kunnen sturen.

Meer ontdekken?

Ben je nog niet klaar met ontdekken? Op onze site vind je allerlei interessante topics, zoals over leren in het dagelijks leven en wat verandermanagement eigenlijk inhoudt.

Gerelateerde berichten

Over ons

We helpen je op weg in zakelijke wereld van Friesland. Lees onze blogs, daar gaan we je zeker mee inspireren.

Contactgegevens

Via info @ cursusofficefriesland.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

© 2024 Alle rechten voorbehouden